Bebama je prvi dojam najvažniji

Thinkstock
Djeca pokazuju razumijevanje socijalnih interakcija puno prije nego se mislilo
Vidi originalni članak

Prvi dojam je pri upoznavanju važan, a to vrijedi i za sasvim malu djecu. Već u dobi od 12 mjeseci ne praštaju tako lako i procjenjuju ljude na osnovu tog prvog utiska, tvrde psiholozi. Bebe pomno promatraju odrasle i njihove reakcije i, baš poput odraslih, lako formiraju negativne utiske. Znanstvenici sa američkog Sveučilišta Washington testirali su više od 250 dječaka i djevojčica u dobi od 15 mjeseci kako bi vidjeli kako reagiraju na ljutnju odraslih koji im nisu poznati.

Otkrili su da su bebe imale strategiju dati onom koji je ljut ono što želi, kako bi izbjegli negativnu reakciju. Prilagodili su se novoj situaciji. U eksperimentu su bebe sjedile roditeljima u krilu i igrale se kutijicom koju im je ispitivač dao. Kad je u sobu ušao nepoznati odrasli i ljutim glasom reagirao bebe su drugi put odbile uzeti igračku i nepovjerljivo ga gledale. 

"Kao da ne žele da se njegov bijes prenese na njih. Nevjerojatno je i da iako u toj dobi nisu skloni dijeljenju igračaka, sklonije su bile predati je ispitivaču kojeg su prije vidjele da se ljuti", rekla je razvojna psihologinja Betty Repacholi.

Posjeti missMAMA