5 najboljih savjeta koje jedna mama može dati drugoj

Privatni album
Irena je majka devetomjesečne djevojčice iz Zagreba i za nju se život drastično promijenio kad je Karla došla na svijet. S kakvim se sve promjenama nosila i kako ih je prebrodila pročitajte u nastavku
Vidi originalni članak

Svijet majčinstva prepun je novosti i izazova, ali ujedno je jedno od najljepših razdoblja u životu. Portal Scary Mommy Community svoje je čitateljice upitao koji su najvažniji savjeti koje bi podijelile s novim mamama. U nastavku vam donosimo 5 najvažnijih stvari te iskrene odgovore i zanimljiva iskustva naše sugovornice Irene, mame devetomjesečne Karle iz Zagreba.

1. Iskoristi vrijeme za odmor

Majke su često u potpunosti posvećene svojoj novoj ulozi pa zaboravljaju na brigu o sebi. Uz to ih ponekad muči grižnja savjesti ako se odvoje od bebe i priušte si kratku pauzu. Međutim, druge iskusnije majke složne su – mame zaslužuju odmor. One savjetuju mladim mamama da iskoriste svaku priliku za pauzu, posebno kada dijete još uvijek ne puže ili hoda. To razdoblje traje kratko i nakon njega slijedi zahtjevno razdoblje u kojem dijete uči hodati, istražuje svijet i zahtijeva potpunu pažnju. Također, važno je dozvoliti ocu da bude uključen u odgoj. Majke često imaju osjećaj da sve moraju raditi same jer to rade najbolje, ali jednako je važno dozvoliti i očevima da ispune svoju ulogu, a mame se za to vrijeme odmore.

Irena također tvrdi da treba prihvatiti pomoć svakoga tko ju ponudi, od supruga preko mame do svekrve. Sugeriram svakoj ženi da ukrade barem pola sata za ono što ju veseli, bilo to guštanje u kavici, tuširanje od pola sata... jer zadovoljna mama znači i zadovoljna beba.

2. Organizacija je ključ uspjeha

Prvo što nam je mama Irena navela kao promjenu jest njezin odnos prema vremenu, i to u pozitivnom smislu. Najviše su se promijenili moj odnos prema vremenu i dnevni ritam. Pod tim mislim na to da sam organiziranija te da se rano budim i rano idem na spavanje. Isto tako, maksimalno si pokušavam olakšati i pojednostavniti stvari, pa u tom smislu puno češće nabavljam potrepštine na internetu.

Mame često nemaju drugog izbora nego se organizirati što je bolje moguće kako bi vrijeme iskoristile na najbolji način. Danas, srećom, imaju pomoć sa svih strana – bilo u vidu tehnologije koja im štedi vrijeme ili raznih usluga specijaliziranih za mame. Tijekom majčinstva trebat ćeš veliku podršku u svakom smislu - posjeti novi portal za mame i roditeljstvo Lupilu, gdje možeš pronaći uvijek korisne savjete stručnjaka i zanimljive informacije vezano za djecu.

3. Oprezno sa savjetima drugih

Majke često postanu meta okoline koja iz potrebe da zaštiti dijete ima brojne savjete za odgoj. Većina je savjeta dobronamjerna, ali to ne znači da su i točni. Puno sam se puta našla u situaciji gdje sam morala ljudima objašnjavati da je u redu da jedem sve i da začinjena salata, jagode ili pak grah neće naškoditi bebi. – govori nam Irena. Majke ponekad i same opsesivno pretražuju internet u nadi da će pronaći uzrok i najmanje tegobe svoga djeteta, što je posebno opasno jer dijagnosticiranje treba prepustiti stručnjacima. Osim toga, izvor je nepotrebnog stresa majkama.

4. Budi nježna prema sebi

Stručnjaci upozoravaju žene da ne očekuju povratak u normalu nakon poroda. Britanska web-stranica za majke Mojomums provela je istraživanje među 1000 novih mama. Rezultati su pokazali da prosječnoj majci treba oko 409 dana da se vrati na staro, primjerice da se vrati u prijašnju tjelesnu formu ili da joj se povrati libido. Mnoge žene kažu kako im u tome pomaže povratak na posao, a razlog je tomu što ih posao podsjeća na život koji su imale prije poroda. Autorica i stručnjakinja za odgoj Kathy Walker objašnjava kako neke žene izgube osjećaj vlastita identiteta jer su nekoć radile u korporaciji i bile odgovorne za stotine ljudi, a sada imaju poteškoću s mijenjanjem pelena. Dodaje kako žene trebaju znati da uloga majke donosi novi oblik vrijednosti i uči ih o životu, rastu i promjenama.

Istraživanje organizacije Royal College of Midwives pokazalo je da dvije trećine žena smatra da moraju na dijetu odmah nakon poroda. U medijima čitamo o celebrity mamama koje se mjesec dana nakon poroda vraćaju u tjelesnu formu koju su imale prije poroda. Važno je znati da se svaka majka razlikuje po tijelu, ali i po okolini u kojoj se nalazi. Brojnim celebrityjima posao je izgledati dobro i u tome im pomaže cijeli tim ljudi.

Tijekom trudnoće normalno je da se tijelo mijenja i često sam se znala uhvatiti da razmišljam hoće li se nakon poroda sve vratiti na staro i kad. Nakupila sam nekoliko kilograma koji nisu otišli odmah po porodu i to mi je, moram priznati, malo smetalo. Svjesna sam toga da se tijelo mijenjalo devet mjeseci pa da mu je otprilike toliko vremena potrebno i da se vrati na staro. Cijeli život nešto treniram, tako da mi je tjelesna aktivnost itekako važna. Vježbanje je jedan od faktora koji mi je pomogao da se ponovno osjećam dobro u svojoj koži. – govori Irena.

5. Uživaj u svakom trenutku

Pokušaj uživati u svakom trenutku majčinstva jer vrijeme zaista brzo prolazi, a s tim se slaže i Irena: - Sviđa mi se sve i uživam u svakom trenutku svoje nove uloge. Bebe su mala klupka sreće i meditativno je samo ih promatrati svaki dan. Zbilja ništa nije teško kad za dobro jutro dobijete iskren smiješak od uha do uha. Također je dobra ideja fotografirati lijepe trenutke, ali važno je fotografije kasnije i izraditi kako ne bi ostale zaboravljene na računalu. Mame u pravilu fotkaju djecu, ali ono što zaboravljaju jest uključiti i sebe na fotografiju. Kasnije će i dijete cijeniti ako na uspomeni iz djetinjstva ima uključenu i majku. Za kraj ne zaboravi opustiti se i slijediti svoje instinkte. Sve će biti dobro, iako ti se u sitnim neispavanim noćnim satima to možda i ne čini tako.

Posjeti missMAMA