4 savjeta kako odviknuti dijete od sisanja palca

Thinkstock
Saznaj kojim koracima možeš pomoći djetetu da prestane sisati palac
Vidi originalni članak

1. Prvi i glavni savjet je: ignoriraj!

Dr. Sears na svojoj web stranici preporučuje: "Kao kod većine normalnog, ali dosadnog, dječjeg ponašanja, ako ne učinite ništa osim ignoriranja i prihvaćanja, palac će eventualno naći drugu zanimaciju."

2. Pozitivni poticaji

Nacrtajte na papir tjedni kalendar i označite svaki dan bez sisanja palca. To će biti poticaj, da skupi što više naljepnica leptira, srca ili autića na kalendaru. Za svaki uspješni dan, poklonite mu neku sitnu nagradu.

3. Bez papra i ljute paprike

Obiteljski psiholog Jan Berman za webmd.com kaže: "Nemojte pokušavati brzinski riješiti problem sa stavljanjem rukavice. Time ćete samo frustrirati djecu i učiniti ih više anksioznim. Velika je i vjerojatnost da će, kad narastu, samo skinuti rukavicu, a želja za sisanjem će biti još veća."

4. Nježni podsjetnici

Ako dijete nesvjesno siše palac, i ne koristi to kao način privlačenja pozornosti, nježno ga podsjetite da prestane. Nemojte ga grditi ili kritizirati. 

Kako odučiti dijete od sisanja palca?

Bebe sišu palac kad im treba utjeha, smirenje, pred spavanje. Navika se brzo stvara i onda dijete od 4 godine još uvijek traži smirenje u palcu. Saznajte do kad je prihvatljivo da dijete siše palac i kako mu pomoći da pobijedi naviku

 

Posjeti missMAMA