3 najjednostavnija recepta za prve domaće kašice
Iako bjelanjci mogu biti visoko alergenska hrana za dojenčad, sami žumanjci su bogati kolinom, kolesterolom i drugim hranjivim tvarima te njima možeš hraniti svoju bebu nakon što napuni šest mjeseci, u kombinaciji s majčinim mlijekom. Uz žumanjke, voćne i povrtne kašice su idealan izbor za tvoju bebu.
Kako bi sačuvala što više hranjivih tvari iz voća i povrća, pokušaj ih pripremati na pari. Budući da probavni sustav bebe nije u potpunosti razvijen do oko 1. godine, dobro je dodati malo zdrave masnoće koja će pomoći u tome, poput kokosovog ulja ili ghee maslaca.
Tri jednostavna recepta za prve domaće kašice predlaže mama, blogerica i autorica bestselera Against All Grain and Meals Made Simple, Danielle Walker:
1. Jabučni pire
- 2 jabuke, oguljene, narezane na kockice
Stavi pripremljene jabuke u košaricu za kuhanje na pari iznad lonca napunjenog s oko 5 cm vode. Pripazi da voda ne dodiruje košaru. Pokrij te kuhaj na slabijoj vatri 12-15 minuta. Kuhane jabuke stavi u blender i pripremi glatki pire.
2. Pire od mrkve
- 3 srednje mrkve, oguljene i narezane na sitne komadiće
- 2 žlice vode
- 2 žličice rastopljenog kokosovog maslaca ili ghee maslaca
Stavi pripremljene mrkve u košaricu za kuhanje na pari u lonac, pazeći da voda u loncu ne dodiruje košaru. Pokrij i kuhaj na slabijoj vatri dok ne omekšaju, oko 12-15 minuta. Mrkve, vodu i maslac stavite u blender dok ne dobiješ glatki pire. Ako je potrebno, dodaj još malo vode dok ne postigneš željenu gustoću.
3. Pire od žumanjaka
- 4 jaja
- oko 15 ml mlijeka po izboru (razrijeđenog do željene gustoće)
Postavi 6 šalica vode u lonac na jakoj vatri. Nakon što voda zavrije, nježno stavi jaja u lonac. Smanji temperaturu na srednje jaku vatru, tako da voda lagano kipi. Kuhaj jaja 7 minuta kako bi postigla mekša kuhana jaja. Izvadi jaja i stavi ih u posudu napunjenu hladnom vodom, na 5 minuta. Oguli ljusku i odbaci bjelanjak te ga sačuvaj za neku drugu upotrebu. Žumanjke i mlijeko stavi u blender dok ne dobiješ glatku kašicu.