Vrtić 30. travnja 2024.

Nova baterija poznatog brenda upozorava roditelje ako ju dijete proguta

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Baterije su jedna od najopasnijih stvari koje dijete može progutati, jer ubrzo nakon gutanja mogu doslovno spaliti jednjak, što može dovesti do smrti ako se ne reagira vrlo brzo.

Baterija je možda najopasnija stvar koju dijete može progutati, a opasnost dodatno povećava činjenica da se baterije nalaze u brojnim dječjim igračkama, kao i u predmetima koji su djeci uvijek zanimljivi. One male, dugmaste baterije malo dijete može vrlo lako zamijeniti za bombon, zbog svog oblika, a čak i da ne pomisle na nešto jestivo – znamo da djeca vole okusiti razne nejestive stvari.

Možda te zanima... Pedijatar hitne medicine priznao kojih 5 stvari nikad ne dopušta svojoj djeci Školarci

Zašto je baterija toliko opasna? Vrlo brzo nakon gutanja ona može djetetu u samo dva sata doslovno spaliti jednjak. To može vrlo lako i vrlo brzo dovesti do smrti. Točnije, roditelj ima vrlo malo vremena u kojem može reagirati i odvesti dijete na hitnu kako bi ga pokušali spasiti. Prije dvije godine izvješće objavljeno u američkom časopisu Pediatrics podiglo je uzbunu zbog porasta slučajeva djece koja su progutala dugmaste baterije.

Kao odgovor na to, poznati brend Energizer sada izbacuje na tržište novu bateriju s nekoliko sigurnosnih značajki koje će pomoći roditelju da reagira pravovremeno ako se dogodi najgora opcija i dijete proguta bateriju. Novu bateriju ovog brenda najavila je Trista Hamsmith, mama čija je 18-mjesečna kći umrla nakon što je progutala dugmastu bateriju iz daljinskog upravljača.

Sigurnosne značajke nove linije uključuju sigurnije pakiranje, netoksični gorki premaz koji će djecu, nadaju se, odvratiti od stavljanja baterije u usta i, možda najvažnija, tehnologiju upozorenja bojom. Naime, zbog te tehnologije aktivira se plava boja kada baterija dođe u dodir s vlagom, poput sline, pa roditelj može vidjeti po plavoj boji u djetetovim ustima je li možda progutalo bateriju i treba li mu liječnička pomoć.

Svaka minuta je važna

Sigurno pakiranje i gorki premaz nisu posebna novost, ali tehnologija upozorenja bojom je „veliki napredak koji će pomoći roditelju ili onom tko čuva dijete ukazati na to da se nešto dogodilo“, rekao je Jeff Roth, globalni lider kategorije za baterije u Energizeru.

„Najznačajniji dio ovoga je dobivanje pomoći u ranoj fazi procesa“, pojasnio je. „To je zapravo ono što tehnologija upozorenja bojom omogućuje obitelji.“

Dugmaste baterije stvaraju električnu struju kada dođu u kontakt s tjelesnim tekućinama, uključujući slinu. To je ono što ih čini tako opasnima kada se progutaju - električna struja im može omogućiti da izgore prolazeći kroz tjelesna tkiva, uzrokujući unutarnje ozljede. Što duže baterija ostaje u djetetovom probavnom traktu, to više štete može prouzročiti, što znači da je vrijeme kritično nakon što dijete bateriju proguta.

Plava boja definitivno je znak upozorenja, a s obzirom na opasnost koju nose sa sobom, čini nam se da bi sve baterije morale to imati!

Možda te zanima... Mame upozoravaju: zbog gel kuglica djeca završavaju na ozbiljnim operacijama ili gore Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.