Trudnoća Planiranje trudnoće 03. svibnja 2024.

Što može biti uzrok lažno pozitivnog testa na trudnoću?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Lažno pozitivni rezultati testa na trudnoću su vrlo rijetka pojava, ali su mogući. Zašto se to događa i koji može biti uzrok tome...

Kada žene rade testove na trudnoću prolaze kroz vrtlog emocija. Bez obzira na to žele li biti trudne ili ne, tih nekoliko minuta čekanje činit će se kao vječnost. Uostalom, jedno mokrenje na štapić može dovesti ženu do velike životne promjene. Iako je većina dobivenih rezultata točna, postoje slučajevi kada test bude lažno pozitivan.

Srećom, u velikoj većini rezultati testa trudnoće kod kuće bit će točni. Zapravo, studije pokazuju da su ti testovi, kada se pravilno provedu, oko 99% točni, ali postoji mogućnost lažno negativnih i lažno pozitivnih rezultata. Lažno pozitivan rezultat testa za trudnoću znači da rezultat testa kaže da ste trudni, ali zapravo niste. U većini slučajeva to znači da je test otkrio hormon trudnoće hCG u vašem urinu, a zapravo ga nije bilo. Ponekad, međutim, može biti hCG u vašem urinu čak i ako niste (ili više niste) trudni s održivim embrijem.

Možda te zanima... Praćenje razine betaHCG-a: Je li potrebno mjerenje u trudnoći? Trudnoća

Mogući uzroci lažno pozitivnog testa na trudnoću

Postoji niz razloga zbog kojih kućni test na trudnoću može pokazati lažno pozitivan rezultat. Da bi vaš test za trudnoću bio lažno pozitivan, ili imate hCG u svom tijelu iz medicinskog razloga koji nije trudnoća ili test nije radio ispravno.

Nazovite liječnika za savjet o tome što učiniti ako dobijete pozitivan rezultat, ali znate ili sumnjate da niste trudni. Možda će htjeti napraviti analizu krvi kako bi vidjeli nalazi li se hCG u vašoj krvi ili napraviti druge pretrage kako bi isključili bilo kakve druge zdravstvene probleme.

Pogreška testa

Iako rijetko, kućni test za trudnoću koji koristite može biti neispravan. Moguće je da test nije pravilno pohranjen ili ga je oštetila toplina ili voda. Također može doći do pogreške zbog proizvodnog problema, ali opet, to je rijetkost.

Vjerojatnije, iako još uvijek neuobičajeno, pogreška bi mogla biti posljedica pogrešnog testa. Na primjer, možda ste predugo čekali da očitate rezultate ili ste možda pogrešno protumačili test trake, koje ponekad imaju blijede linije, koje se nazivaju linijama isparavanja, koje se mogu pojaviti čak i kod negativnih rezultata. Istinski pozitivni rezultati pokazat će se kao svijetle linije.

Rani gubitak trudnoće

Još jedna mogućnost je da ste imali točan pozitivan rezultat, u smislu da je hCG pronađen u vašem urinu, ali da su razine hCG-a u opadanju. To nije tehnički lažno pozitivan u smislu da je test detektirao hCG, ali je lažni rezultat u smislu da možda nemate održivu trudnoću.

Ovaj niži hCG može biti znak pobačaja ili kemijske trudnoće, što je kada se embrij ne implantira ili ne raste. Također možete još uvijek imati hCG u tijelu nakon nedavnog pobačaja.

Izvanmaternična trudnoća

Pozitivan rezultat testa na trudnoću možete dobiti i kod izvanmaternične trudnoće. Ponekad se oplođeno jajašce može implantirati izvan maternice, što uzrokuje izvanmaterničnu trudnoću.  To je ozbiljno i često vrlo opasno stanje za ženu, koje je potrebno odmah liječiti. Izvanmaternična trudnoća obično se događa ako oplođeno jajašce 'zaglavi' u jajovodu tijekom svog putovanja do maternice. 

Izvanmaternična trudnoća može se jednostavno dogoditi, ali faktori rizika uključuju:

  • ožiljno tkivo ili upala u jajovodu
  • izobličen jajovod ili druge kongenitalne anomalije
  • povijest liječenja neplodnosti kao što je in vitro oplodnja (IVF)
  • povijest operacije maternice ili jajovoda
  • povijest infekcija maternice u prošlosti
  • povijest prethodne izvanmaterične trudnoće

Izvanmaternična trudnoća također se može pojaviti u cerviksu, jajniku ili trbušnoj šupljini. Izvanmaternična trudnoća je hitan medicinski slučaj. To je ozbiljno i često vrlo opasno stanje za ženu, koje je potrebno odmah liječiti. Naime, liječnici upozoravaju kako izvanmaternična trudnoća može dovesti do značajnog gubitka krvi, ali i gubitka reproduktivnih organa. 

Simptomi izvanmaternične trudnoće uključuju:

  • oštri valovi boli u abdomenu, zdjelici, ramenu ili vratu
  • jaka bol na jednoj strani trbuha
  • lagano do jako krvarenje iz vagine
  • vrtoglavica ili nesvjestica
  • pritisak na rektum

Odmah potražite liječničku pomoć ako sumnjate da imate izvanmaterničnu trudnoću.

Možda te zanima... Izvanmaternična trudnoća: Uzroci, simptomi i liječenje Trudnoća

Određena medicinska stanja

Postoji niz medicinskih problema koji mogu uzrokovati lažno pozitivan rezultat. Na primjer, pozitivan test na trudnoću ponekad može ukazivati na molarnu trudnoću, vrstu nekancerogenog tumora koji je također poznat kao hidatiformni madež. Druge mogućnosti uključuju infekciju mokraćnog sustava, određene vrste raka jajnika i bolest bubrega.

Određeni lijekovi

Neki lijekovi također mogu stvoriti lažno pozitivan rezultat testa na trudnoću. To uključuje neke antikonvulzive, lijekove protiv anksioznosti, antihistaminike, diuretike, lijekove za kemoterapiju, antipsihotike, lijekove za liječenje Parkinsonove bolesti i metadon.

Možda te zanima... 'Uradi sam' testovi na trudnoću: Djeluju li uopće? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.